March 20, 2013

Molekularni ljubavni sastanak pred kamerom

Naučnici na atomskoj skali prate kako se pojedine molekule međusobno prepoznavaju

  • Ljudsko telo je približno savršen stroj.Da bi funkcionisao,on zavisi od toga da svaka komponenta,tj. svaka molekula dosledno izvršava svoju specifičnu funkciju.U tu svrhu mora ''prepoznati'' druge molekule i sarađivati sa njima.Timu naučnika Instituta Max-Planck za istraživanje tela u Štutgartu,Fraungoferskog Instituta u Freiburgu i Kraljevskog koledža u Londonu je uspelo da snimi parove molekula prilikom procesa prepoznavanja.Kao što naučnici tvrde u časopisu Primenjena hemija,oblik molekule se pri tome međusobno prilagodi.
  • Ne pozdravljamo se samo mi ljudi,nego i molekule jednom vrstom ''rukovanja''.Svako ko je pokušao da se rukuje levom rukom tako što uhvati za desnu ruku osobu ispred sebe,susreo se sa problemom.Desnu i levu ruku ne možemo prilagoditi jednu drugoj.Tako mogu i određene molekule koje se nalaze u obliku dešnjaka (D) i levaka (L) prepoznati da li je molekula naspram njih D ili L.
  • Magali Lingenfelder i kolege Instituta Max-Planck za istraživanje čvrstih tela su uspeli snimiti slajd slika koje prate detaljno ''susret'' na jednom supstratu adsorbiranih di (fenilanin)-molekula.Di(fenilanin) stvara centralni motiv strukture unutar polipeptidnih vlakana koja su nađena kod bolesnika Alzheimerove bolesti.Iz ovog snimka se vidi kako se uvek samo molekule iste hiralnosti dobrovoljno vezuju u parove i lance.
  • Kao i prilikom rukovanja,nije dovoljno samo ispružiti desne ruke.Da bi se ispravno zakačile jedna o drugu,svako mora pomeriti ruku i prilagoditi oblik ruke međusobno.To rade i molekule.
  • Prilikom prepoznavanja molekula je manje bitan njihov statični oblik;više je bitno koliko se dinamički mogu prilagoditi jedna drugoj.
Preuzeto sa UPNT-a.


No comments:

Post a Comment