October 13, 2013

OLOVO (Pb)


Olovo spada u grupu metala IVa grupe.Atomski (redni) broj mu je 82,a atomska masa mu iznosi 207.2.Ima veliki broj sulfidnih minerala (oko 80), od kojih je najznačajniji galenit-PbS.U prirodnim uslovima galenit lako oksidiše pri čemu se obrazuje sekundarni mineral olova-anglezit PbSO4, koji zatim prelazi u cerusit. Olovo ima široku primenu: za baterije i olovne akumulatore, omotače kablova, vodovodne cevi, naoružanje, proizvodnju goriva itd.


Poreklo u vodi
Olovo je veoma rasprostranjen jon u prirodnim vodama, zato što se on javlja kao dvovalentni jon i to sadržajima koji su uobičajeni za vode (mg/l). Može se takođe naći u vodi sa vrlo visokim vrednostima pH (do 10,5). Međutim, koncentracija jona se smanjuje u neutralnim i slaboalkalnim rastvorima. 


Medicinski aspekti
Trovanje olovom je uglavnom profesionalnog karaktera, mada ima i drugih slučajeva. Veoma osetljiva na izloženost olovu su deca, odojčad, fetusi u materici i trudne žene. Prenos olova iz placente kod ljudi počinje već u 12-toj nedelji razvoja i nastavlja se dalje tokom razvoja. Deca apsorbuju 4-5 puta više olova od odraslih, a biološki poluživot može biti značajno duži kod dece nego kod odraslih.

No comments:

Post a Comment