April 14, 2013

Dokazivanje šećera u urinu

Dokazivanje šećera u urinu

Glukoze normalno nema u urinu, pošto se u tubulima potpuno resorbuje. Granica do koje je reapsorpcija potpuna naziva se ’’bubrežni prag’’, koji za glukozu iznosi 9-10mmol/L. Pojava glukoze u urinu naziva se glukozurija i ona je znak povećane koncentracije glukoze u krvi.
U urinu mogu da se nađu i drugi šećeri. Kod žena u vreme dojenja u urinu se može naći laktoza, a posle uzimanja većih količina voća urin može sadržati fruktozu i neke pentoze. Fruktoza i galaktoza se izlučuju urinom i usled enzimskog defekta u jetri.

Dokazivanje glukoze u urinu pomoću reagens traka

Glukoza se dokazuje specifičnim enzimskim reakcijama sa glukoza oksidazom i peroksidazom, a reagens trake pojedinih proizvođača razlikuju se po vrsti hromogena koji se koristi(npr. O-toluidin, kalijum-jodid, aminopropil-karbazol itd.):

glukoza + O2 ________glukoza oksidaza___________> glukonska kiselina + H2O2,

H2O2 + hromogen _______peroksidaza__________> oksidovani hromogen + H2O.

Postupak je specifičan za glukozu. Ostali šećeri ne interferiraju, kao ni druga redukciona jedinjenja. Lažno pozitivne rezultate mogu da daju jaka oksidaciona sredstva koja se koriste za pranje posuda za sakupljanje urina.


Dokazivanje glukoze u urinu redukcionom metodom

Glukoza u urinu može da se dokaže redukcionom reakcijom s bakar(II)-sulfatom u alkalnoj sredini i uz zagrevanje. Metoda je nesprecifična pošto interferiraju drugi šećeri (fruktoza, laktoza i pentoze) i ostala redukciona jedinjenja iz urina, tako da pozitivan rezultat može da se dobije i kod zdravih osoba. Zavisno od količine glukoze i drugih redukcionih jedinjenja, reakcija se odvija do žutog bakar(I)-hidroksida ili crvenog bakar(I)-oksida koji se izdvaja kao talog:

Cu2+  ______alkalna sredina______ > Cu+

2CuOH _____zagrevanje_______> Cu2O(crevene boje) + H2O.

Reagensi

Benediktov reagens: 0,069 mol/L bakar-sulfat, 0,59 mol/L natrijum-citrat, 0,94 mol/L natrijum-karbonat.
1.       Rastvoriti 17,3 g bakar-sulfata(Cu2SO4x5H2O, MR = 249,68) u 100 mL redestilovane vode.
2.       Rastvoriti 173 g natrijum-citrata (Na3C6H5O7x2H2O, MR= 294,1) i 100 g bezvodnog natrijum-karbonata(Na2CO3, MR = 105,99) u 800 mL redestilovane vode, uz blago zagrevanje.
Ohladiti, oba reagensa pomešati i dopuniti vodom do 1000 mL.

Izvođenje
U epruvetu sipati 5 mL reagensa, dodati 0,5 mL urina, promešati i kuvati 5 minuta u ključalom vodenom kupatilu. I zvaditi i odmah očitati rezultat. Pozitivni rezultati mogu da se izraze u rasponu od 1+ do 4+:

Glukoza
Izgled urina
negativna
Plav ili zelenoplav
1+
Zelen, stajanjem nastaje žut talog
2+
Žutozelen sa žutim talogom
3+
Narandžast sa žutim talogom
4+
Narandžast ili crveni talog i bistar supernatant



No comments:

Post a Comment