Volumetrija je metoda kvantitativne hemijske analize zasnovana na merenju zapremine rastvora tačno određene koncentracije koja se utroši za reakciju sa ispitivanom supstancom. Osnovna operacija koja se koristi u
volumetriji je titracija. To je
postupak postepenog dodavanja (u kapima) rastvora reagensa tačno poznate
koncentracije ispitivanom rastvoru, dok se ne završi hemijska reakcija.
Standardni
rastvor(rastvor tačno poznate koncentracije) kojim se izvodi titracija je titraciono sredstvo ili titrant.
Ekvivalentna tačka titracije ili teorijska završna tačka je momenat
kada izreaguju stehiometrijski ekvivalentne količine titracionog sredstva i
ispitivane supstance.
Indikatori su supstance za određivanje kraja hemijske
reakcije tako što na vidljiv način menjaju boju ili grade talog u neposrednoj
okolini ekvivalentne tačke, a u tzv. završnoj
tački titracije.
INDIKATORI |
POSUĐE I OPERACIJE U VOLUMETRIJSKOJ
ANALIZI
U volumetrijskim
analizama za tačno odmeravanje zapremine upotrebljavaju se staklene kalibrisane
posude: merni balon, pipete i birete a u toku rada koriste se i čaše,
erlenmajeri, sahatno staklo, štapići itd.
Bireta je merni sud u kojem se meri utrošena
zapremina standardnog rastvora pri titraciji. Pored toga služi za tačno
odmeravanje različitih zapremina titrovanog rastvora pri standardizaciji
rastvora. Bireta je duga graduisana cilindrična staklena cev. Na donjem delu
ima brušenu (šlifovanu) staklenu slavinu koja se završava kapilarom, ili gumenu
cev sa staklenim kapilarom koja je stegnuta metalnom štipaljkom. Za rastvore
baza koriste se birete sa gumenom cevi i kapaljkom jer baze nagrizaju staklo i
slavina se lako ’’zapeče’’.
Često se u
analitičkim laboratorijama koristi tzv. automatska
bireta. Bireta je povezana sa bocom u kojoj se nalazi rastvor kojim se puni
bireta. Bireta se puni automatski, pomoću gumene pumpice kroz usku cev za
punjenje do momenta kada počinje da se puni kruškasti deo pri vrhu birete.
Prestankom pumpanja višak rastvora se vraća kroz cev za punjenje nazad u bocu. Bireta
se automatski napuni zaustavljanjem nivoa na nuli skale bez podešavanja.
BIRETE |
AUTOMATSKA BIRETA |
Upotrebom
automatske birete postiže se ekonomičnost u radu. Štedi se vreme koje bi bilo
utrošeno za ponovno punjenje birete, zatim pražnjenje i pranje birete.
TITRATOR |
Kao savremeni aparati
za manipulaciju tečnosti koriste se različiti tipovi titratora koji mogu biti manje ili više automatizovani, a titracija
se izvodi brzo, precizno i bez gubitaka reagensa.
RAD SA BIRETOM
- Staklene
slavine treba pre punjenja birete dobro pregledati, brušene delove slavine
obrisati i namazati tankim slojem vazelina. Bireta ne sme da curi.
- Bireta mora
biti besprekorno čista.
- Čistu biretu,
ispranu destilovanom vodom i standardnim rastvorom treba postaviti stativ u
vertikalnom položaju.
- Rastvor koji se
ispušta iz birete ne vraća se nazad u bocu sa standardnim rastvorom.
- U toku
titracije leva ruka se drži na slavini čime se reguliše brzina isticanja
rastvora iz birete. Desnom rukom se drži erlenmajer i blagim kružnim okretanjem
meša rastvor koji se titriše tako da vrh slavine ne dodiruje zidove
erlenmajera.
- Isticanje
rastvora iz birete za vreme titracije ne sme da bude naglo, već u kapima jer
može doći do greške u određivanju završne tačke titracije i do naknadnog
slivanaj tečnosti niz zidove birete.
- Pri titraciji
rastvor treba posmatrati prema beloj podlozi kako bi se lakše uočio prelaz boje
indikatora.
- Titracija se
izvodi dok se ne postigne završna tačka titracije.
- Po završetku
titracije na vrhu slavine ne sme da visi ni najmanja kap.
- Utrošena
zapremina za titraciju ne očitava se odamh već se sačeka oko 30 sekundi da se
tečnost slije sa zidova birete. Nivo rastvora u bireti treba da bude u visini
očiju tako da oko i menisk budu u istoj ravni.
- Po završetku
rada treba ispustiti rastvor iz birete, oprati je i isprati destilovanom vodom.
TIPOVI TITRACIJA
Zavisno od vrste
i osobina supstance koje se određuje primenjuje se više tipova titracija.
Direktna titracija. – Pri direktnoj titraciji rastvoru supstance
koja se određuje dodaje se iz birete standardni rastvor reagensa do postizanja
ekvivalentne tačke, odnosno završne tačke titracije. Ovo je najjednostavniji i
najčešće primenjivani tip titracije.
Obrnuta titracija. – U slučaju obrnute titracije titriše se tačno
izmerena zapremina standardnog rastvora, uz pogodan indikator, rastvorom
supstance koja se određuje dok se ne postigne ekvivalentna tačka, odnosno
završna tačka titracije. Ovaj postupak se najčešće primenjuje u slučaju kada je
supstanca koja se određuje nestabilna.
Retitracija. – Retitracija ili povratna titracija se satoji u
tome da se rastvor uispitivane supstance doda poznata zapremina osnovnog standardnog rastvora u višku. Vičak tog
standradnog rastvora, koji nije izreagovao sa ispitivanom supstancom određuje
se retitracijom, tj. direktnom titracijom sa drugim pogodnim standardnim
rastvorom uz izabrani indikator.
Indirektno određivanje. – Inidrektno određivanje se primenjuje kada
supstanca koja se određuje ne reaguje neposredno sa standardnim rastvorom, ili
sa standardnim rastvorom ne gradi dovoljno stabilno jedinjenje, ili kada
reakcija sa supstancom u standardnom rastvoru teče stehiometrijski prema
jednačini hemijske rekacije.
U praksi se
primenjuju i tipovi titracija kao što su titracija
zamenom jona, titracija na osnovu
promene pH vrednosti i druge.
No comments:
Post a Comment